Jomniaga

Komli

~ Jom Busuk ~

salam.my

Wednesday, July 10, 2013

Rahsia Kejayaan Dunia & Akhirat

Sebelum ini kita pernah dengar rahsia kejayaan usahawan berjaya,rahsia kejayaan pelajar cemerlang dan rahsia kejayaan rumah tangga..hehe...tapi kita jarang dengar rahsia kejayaan yang menggabungkan dunia dan akhirat..
Seperti mana yang kita Islam itu adalah agama Jalan Kehidupan yang mengajar dan menunjukkan kepada kita cara-cara untuk menjadi dan menjalani kehidupan seharian sebagai seorang yang berjaya..Tetapi sayangnya kita tidak mengetahuinya kerana kita lebih mengagungkan kehebatan dan pandua yang diebri oleh agama atau bangsa lain padahal Islam itu sudah lama ada dan diakui ramai..Renungkan dan selamat beramal
1. Mewiridkan (membaca) al-Quran setiap hari dan bersungguh-sungguh melakukannya.

2. Membaca al-Quran dengan baik (sebutan dan tajwid), sanggup pula mendengar dan merenungi maksud pengertiannya.
Sentiasa menjaga kesihatan dengan membuat pemeriksaan dari semasa ke semasa.

3. Mengambil berat tentang kebersihan dalam semua perkara.

4. Bercakap benar dan jangan sekali-kali berdusta.

5. Menunaikan dengan tepat segala kata-kata dan janji dan jangan sekali-kali anda memungkirinya walaupun dalam keadaan paling sulit sekalipun.6. Bersifat berani dan tahan memikul bebanan (tanggungjawab).

7. Bersikap serius dengan cara bersungguh-sungguh dalam sesuatu perkara.

8. Bersifat pemalu, halus perasaan dan mudah terasa (peka) kepada sesuatu yang baik ataupun yang buruk.9. Berlaku adil dan benar dalam menjalankan sesuatu hukum dalam segala perkara dan jangan anda melupakan kebaikan orang lain kerana marah dan janganlah kerana sayang.

10. Bersifat belas-kasihan, pemurah dan bertolak-ansur.

11. Boleh membaca dan menulis dengan baik dan sentiasa banyak mengulang-kaji subjek-subjek yang berkaitan. Seboleh-bolehnya hendaklah memiliki (perpustakaan) sendiri walaupun kecil.

12. Berhati-hati supaya dapat menunaikan tugas dan tanggungjawab anda dengan penuh amanah tentang kelicinan dan kehalusan pekerjaannya.

13. Menuntut hak-hak anda dengan cara yang baik dan menunaikan hak-hak orang lain dengan sempurna.

14. Menyumbangkan harta anda untuk dakwah kita.

15. Berusaha sedaya upaya menghidupkan adat-adat yang bercorak Islam sebaliknya mematikan adat-adat asing dalam semua lapangan hidup.

16. Sentiasa merasai diri berada di bawah pengawasan Allah SWT, mengingati hari akhirat dan bersedia untuknya, dan hendaklah mempertingkatkan perjalanan hidup ke peringkat yang lebih tinggi dalam mendapatkan keredaan Allah dengan keazaman yang kuat.17. Melakukan dengan baik apabila bersuci (iaitu berwuduk dengan cara menyempurnakan segala syarat dan rukunnya) dan hendaklah anda sentiasa berada di dalam keadaan berwuduk. ( Rahsia Wudhu Yang Kita Tidak Sedar )

18. Mengerjakan sembahyang dengan cara yang betul (iaitu menyempurnakan syarat dan rukun-rukunnya) dan menunaikannya pada waktu-waktunya dengan mengutamakan sembahyang berjemaah dan sembahyang di masjid seboleh yang mungkin. ( Misteri Solat Yang Tidak Diketahui )

19. Sentiasa berada di dalam keadaan niat berjuang kerana Allah

20. Sentiasa memperbaharui taubat dan memohon keampunan, menjauhkan diri dari dosa-dosa besar.

21. Janganlah membazirkan masa walaupun sedikit kepada perkara-perkara yang tidak memberi faedah dan hendaklah menjauhkan diri dari perkara-perkara yang syubhah dan samar-samar hukumnya.

22. Bersungguh-sungguh melawan hawa nafsu anda sehingga mampu mengendalikannya. Anda mestilah menjaga penglihatan dan kuasailah keinginan naluri dengan cara mengarahkannya kepada perkara-perkara yang halal

23. Melepaskan diri daripada berhubung dengan sebarang badan atau kumpulan yang tidak memberi faedah kepada fikrah perjuangan saudara terutama jika saudara disuruh berbuat demikian dengan kumpulan seperti itu.

6 comments:

 1. allahu akbar.. bulan2 puasa mcm ni dpt baca entry yg mcm ni... bersemangat utk tigkatkan amal... syabas ya tuan blog... teruskan usaha berdakwah mcm ni....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Amin kalau ia memberi semangat kepada saudara..mari kita sama-sama meningkat amal di bulan yang mulia ini..Insya Allah..Terima kasih

   Delete
 2. Perkara yang terasa sukar tapi sebenarnya amat mudah dilaksanakan jika ikhlas..

  ReplyDelete
  Replies
  1. biar mula dari sikit..Allah suka kita buat benda buat walaupun kecik,jnji ia berterusan

   Delete
 3. ada beberapa poin yang sulit di lakukan

  ReplyDelete
  Replies
  1. apa poin yg sukar tu..mungkin pada awlnya nampak sukar tapi kalo slow2 buat In Shaa Allah boleh ..

   Delete